29.06.2007 - ODRŽAN 4. SEMINAR DTZ ISTRA

U četvrtak 24.5.2007 u Puli je održan 4. seminar Društva za tehniku zavarivanja Istra pod nazivom: « Čelici otporni na koroziju ( nehrđajući čelici ) rukovanje, obrada, pasivizacija ». Seminar je kao i prošle godine održan u dva dijela. Prvi dio sa predavanjima je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula, a drugi dio sa praktičnim prezentacijama u Industrijsko obrtničkoj školi na Vidikovcu u Puli. Voditelj seminara je bio dipl.ing Miljenko Gobin, EWE.
Na teoretskom dijelu su predavali predavači sa slijedećim temama:

1. Zavarivanje Cr-Ni čelika, korozijska postojanost, rukovanje, Prof. dr.sc. Ivan Juraga, dipl.ing.

2. Zavarivanje nehrđajućih čelika MIG impulsnim postupkom, Marijan Rudan, dipl.ing.

3. Orbitalno zavarivanje nehrđajućih čelika TIG postupkom, EWE Darko Ćordaš, dipl.ing.

4. Primjena TIG postupka za zavarivanje nehrđajućih čelika, EWE Nihad Crnalić, dipl.ing.

5. Elektrokemijsko čišćenje i pasivizacija CrNi čelika, ZIT International Zagreb

U pauzi predavanja su sudionici mogli razgledati štandove na kojima su izlagali:

Elektroda, Zagreb
3M, Zagreb
Metalvar, Zagreb
Sigmat, Slavonski brod
TESU SZZ, Pula
UTP Pula
ZIT International Zagreb

Nakon teoretskog dijela su uslijedile praktične prezentacije opreme za zavarivanje na nehrđajućim čelicima. Opremu su prezentirale tvrtke :

Cromatec, Zagreb
Metalvar, Zagreb
Trea Trade, Rijeka
ZIT International, Zagreb

Seminaru je prisustvovalo oko 65 sudionika iz Uljanika, Tehnomonta, a zahvaljujući Obrtničkoj komori Istarske županije koja je o seminaru obavijestila svoje članove i dobar dio predstavnika tvrtki koje se bave zavarivanjem u malom i srednjem poduzetništvu iz svih dijelova Istre.
Tematika zavarivanja nehrđajućih čelika pokazala se zanimljivom naročito za male i srednje poduzetnike koji se bave njihovom obradom i zavarivanjem.
Sudionici seminara su dobili poklon majicu sa motivom zavarivača i konturama istarskog poluotoka, što na simbolički način predstavlja Društvo za tehniku zavarivanja Istra. Motivom zavarivača smo htjeli staviti naglasak na zavarivače, one koji u zavarivanju moraju biti najvještiji i odraditi najteži dio posla.

Seminar je popratila lokalna pulska televizija TV Nova. U petak 25.05.2007. emitirana je povodom seminara polusatna emisija « Izumi i inovacije «. U emisiji su ovoga puta sudjelovali i predstavnici tvrtki koje su prezentirale opremu za zavarivanje u Industrijsko obrtničkoj školi na Vidikovcu, te predstavnici malih i srednjih poduzetnika iz Istre što je doprinijelo kvaliteti emisije. Seminar je također popraćen i u emisiji «Uljanikovi navozi».

Pokrovitelji seminara su bili Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Zajednica tehničke kulture Istarske županije i Industrijsko obrtnička škola u Puli. Seminar su pomogli i Grad Pula i Istarska županija.

Fotogaleriju možete pogledati na GALERIJA - FOTOGALERIJA 4. SEMINAR

Koristimo priliku još jedanput zahvaliti svima koji su svojim prisustvom i podrškom pridonijeli održavanju seminara.

Pocetna