16.06.2010 - IN MEMORIAM Franjo Ileš

S dubokom tugom javljamo da nas je 17.travnja 2010. godine u 83. godini zauvijek napustio naš suradnik i prijatelj, majstor Franjo Ileš.
Došao je u brodogradilište Uljanik prije 60 godina iz Vukovara, po tadašnjoj „direktivi. Tu je najprije radio na poslovima zavarivanja, pa kao instruktor zavarivanja pri prekvalifikaciji kadrova radi naglog prelaza sa zakovanih na zavarene konstrukcije brodova. Odmah po osnivanju podružnice HDTZ u Puli 18.06.1953. godine, uključuje se aktivno u njen rad na poslovima obrazovanja.
Od 1964. godine radi u Njemačkoj na poslovima zavarivanja u energetskim postrojenjima, gdje stiče dodatno znanje u primjeni novih postupaka zavarivanja na otvorenom prostoru.
Vraća se u natrag Uljanik 1974. godine, sada u tvornicu Strojeva za zavarivanje, gdje je zajedno s pok. inž. Stankom Mošnjom počeo raditi kao instruktor na uvođenju novog MIG/MAG postupaka zavarivanja. Uključuje se u rad HDTZ, gdje nastavlja sa aktivnostima na unapređenju tehnologije zavarivanja i obrazovanju kadrova. Posebno je bio posvećen radu sa mladim ljudima, otvoren prema novim tehnologijama, prisutan je na svim sajmovima i natjecanjima vezanim uz zavarivanje i rezanje. Živio je s našim problemima i iskreno se veselio svim našim uspjesima.
Nakon odlaska u mirovinu uključio se u rad DTZI, odmah nakon njegovog osnivanja 04.12.2003. godine. Nastavio je sa radom na promociji zavarivanja, gdje ga je i zatekla smrt. Pamtimo ga kao prijatelja i čovjeka koji je cijeli je svoj život, znanje i umijeće posvetio obitelji, prijateljima i struci.


Lenko Mendica, dipl.ing.
Marijan Rudan, dipl. ing.Pula, 12.05.2010.

Pocetna